Boeken

 

Strijd Tussen Maas en Duinen

Een fotoverslag van de gebeurtenissen in de Langstraat van september 1944 tot mei 1945. (Waalwijk 1979)

Samen met Maarten Swarts (kaarten en vormgeving). Dit kleinformaat boek (22 x 15 cm) telt slechts 128 bladzijden. Het is een summier verslag van de bevrijding van de Langstraat en de naweeën. Het is gebaseerd op krantenberichten en dagboeken en niet op bronnenonderzoek. Het bevat ongeveer 100 foto’s, waarvan Maarten en ik een deel vonden in het Imperial War Museum in Londen. De onderschriften zijn in een aantal gevallen onjuist. Dit hebben wij in latere boeken kunnen rechtzetten. De omslagtekening is van Maartens hand. Het linkergedeelte zal kenners van de Poolse 1ste Armoured Division wel bekend voorkomen!

Uitverkocht.

 

Einddoel Maas

De Strijd in zuidelijk Nederland tussen september en december 1944. (Weesp 1984)

Samen met Maarten Swarts (vormgeving en kaarten). Dit boek (A4 formaat, 224 pagina’s, 300 foto’s)  kwam eind 1984 uit om samen te vallen met de veertigjarige herdenking van de bevrijding van het zuiden van ons land. Het is gebaseerd op uitgebreid onderzoek van primaire bronnen (oorlogsdagboeken van beide kanten) en bevat erg veel nog nooit gepubliceerde foto’s. Het boek staat nog steeds als een huis, ook door de fantastische kaarten van Maarten. Wij kregen ook hulp van A.Korthals-Altes (auteur Slag in de Schaduw) en Karel Margry (nu hoofdredacteur After the Battle). Ook nu weer is de sfeervolle afbeelding op de omslag van Maarten. Jammer dat de uitgever bezuinigd heeft op het bindwerk!

Uitverkocht.

Waalwijk tussen Oorlog en Welvaart

De jaren 1946-1964 in beeld gebracht. (Drunen 1989)

Dit is het eerste boek dat ik samen met Maarten heb gepubliceerd. We hebben daarvoor in 1989 de gelegenheidsuitgevery De Zwaardvisch opgericht (de titel verwijst natuurlijk naar ons favoriete stripboek Het Geheim van de Zwaardvisch van E.P.Jacobs!). Het boek (A4, 120 pagina’s, honderden foto’s) is een soort ‘sentimental  journey’  door de jaren vijftig in Waalwijk en in onze eigen levens. Leuk om te lezen, leuk om te maken, kortom een boek om bij te ontspannen, zelfs wanneer je die tijd niet hebt meegemaakt.

Uitverkocht.

 

Provinciestad in Oorlogstijd

Waalwijk en omgeving 1939-1945. (Drunen 1991)

Het tweede boek in elkaar gezet en uitgebracht door Maarten en mij. De rolverdeling is nog altijd dezelfde, ik schrijf de tekst en Maarten doet de opmaak, tekent de kaarten en maakt de omslag. Formaat: A4, 272 pagina’s en honderden foto’s. Een boek waar ik zeer trots op ben omdat het niet alleen boordevol informatie zit, maar ook nog eens zeer leesbaar is, iets waar ik altijd naar streef, maar wat nu extra moeilijk was door de veelvoud van onderwerpen: distributie, mobilisatie, oorlogsslachtoffers, bevrijding, jodenvervolging, verzet, NSB’ers, Landwacht enzovoort. Gebaseerd op primaire bronnen en interviews. In 1994 werd het door de Volkskrant zeer positief besproken als voorbeeld van een ‘typische’ oorlogsgeschiedenis.

Uitverkocht

Brabant Bevrijd. (Hulst 1993)

Dit boek is een bewerkte versie van Einddoel Maas. De gedeeltes over Zeeland en Limburg zijn weggelaten waardoor het verhaal wat compacter is geworden en overzichtelijker. Het aantal foto’s is wel uitgebreid en ook zijn er veel nieuwe foto’s gebruikt (300+). Staand A4 formaat, 283 pagina’s, verschenen in twee uitgaven (hk en sk). Zeer positief eindoordeel van Sectie Militaire Geschiedenis (zie: De Bevrijding van Nederland). Grote oplage, veel verkocht.

Uitverkocht.

 

Colin, the 51st Highland Division in Brabant 1944. (Drunen 1994)

Samen met Maarten Swarts (vormgeving en kaarten). Engelstalige uitgave over de rol van de Schotse 51ste Divisie tijdens de bevrijdingsoperaties tussen 23 oktober en 7 november 1944 met een voorwoord van generaal Derek Lang. A4 formaat, 56 pagina’s, waarvan de laatste 15 over de gemeentes die de Schotten bevrijd hebben. Was bedoeld als geschenk aan veteranen, maar er werden wat extra exemplaren gedrukt voor de losse verkoop.

Uitverkocht

 

Driekwart Eeuw Provinciestad

Waalwijk 1920-1995. (Drunen 1995)

Met Maarten Swarts (Vormgeving). Dit boek (A4 formaat, 176 pagina’s, 310 foto’s) gaat over bouwen in Waalwijk. Het laat het veranderend stadsbeeld zien van Waalwijk voor de fusie, dat wil zeggen van de drie oude kernen: Waalwijk, Baardwijk en Besoijen.

Uitverkocht

 

 

Waalwijk en de Wereldoorlog

Zes verhalen uit de jaren 1939-1945. (Drunen 1994)

Met Maarten Swarts (vormgeving) en collega Jan van Oudheusden geschreven voor het middelbaar onderwijs in Waalwijk. Mijn drie verhalen waren die van de burgemeester (Moonen, geëxecuteerd door SS’ers), de bevrijder (Nairne) en de verzetsman (Wachtels van den Berg), Jan schreef de drie verhalen op van de gemobiliseerde (Wagemakers), de scholier (Verwiel)en de joodse Waalwijker (Van Adelberg). Ook een Zwaardvisch uitgave: A4 formaat, 56 pagina’s, circa 50 foto’s, lijst oorlogsslachtoffers en chronologisch overzicht WO 2.

Uitverkocht   

 

Besoyen, een kleurrijk verleden

Beschrijving van Besoyen met nadruk op de laatste honderd jaar. (2003)

Besoyen een kleurrijk verleden beschrijft de geschiedenis van dit deel van Waalwijk vanaf het begin, met de nadruk op de laatste honderd jaar. Meer dan honderd kleurenopnamen uit de jaren vijftig maken dit boek tot een unieke uitgave. Formaat A4, 176 bladzijden, uitgave De Zwaardvisch. 

Uitverkocht

Autumn Gale

 

Eind 2011 verscheen de geschiedenis van de schwere Heeres Panzerjägerabteilung 559 en de Kampfgruppe Chill in de periode 6 september tot 6 november 1944, opnieuw in samenwerking met vriend Maarten Swarts. Het boek, dat in het Engels is geschreven, is volledig in kleur en zal bijna 500 bladzijden tellen. Vijf jaar onderzoek vormt de basis voor dit relaas waarin veel nieuwe feiten naar voren komen over de strijd in Nederland en België in het najaar van 1944. Ook bevat het boek tientallen niet eerder gepubliceerde foto's en afdrukken van originele stafkaarten.

Verschijnt najaar 2013.